Over Young Solar

Wat is de Young Solar Challenge?


Tijdens het project Young Solar Challenge maken we jongeren tussen de 14 en 17 jaar enthousiast voor techniek. Door ze te leren hoe ze zelf een zonneboot kunnen bouwen komen ze op een leuke manier in contact met techniek, innovatie en duurzaamheid. 
Elk jaar doen er meer teams mee. Alle deelnemende leerlingen en leraren zijn na afloop van het project zo enthousiast dat ze het jaar erna direct weer mee willen doen of zelfs besluiten om een technische studie te gaan volgen. 


Wat kost het en wat krijg je er voor?

Om mee te kunnen doen schaft een school een bouwpakket aan. Dit is pakket 1 en kost € 2125,- Dit is inclusief een snijpakket (het hout voor de romp), de huur voor 1 seizoen gebruik zonnepanelen, accu, MPPT's en motor, het lespakket wat bestaat uit 3 juniorclasses bij een hogeschool, een instructiefilmpje wat helpt bij de bouw van de boot, startbewijzen voor de wedstrijden en de overnachtingen op campings. Heb je alle onderdelen nog maar bouw je wel een nieuwe boot dan kies je voor Pakket 2 deze kost € 1400,-. 

Heb je al eerder een V5 zonneboot gebouwd dan heb je nog 2 opties. Je doet mee met de zonneboot maar huurt opnieuw de materialen (Pakket 3 € 1650,-) of je doet mee met een compleet gebouwde V5 zonneboot (Pakket 4 € 925,-). Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW. Je kunt de opties ook op het aanmeldformulier bekijken. 

Na 1 seizoen adviseren we dat de school zelf zonnepanelen, een accu, MPPT's en motor aanschaft. Naast het bouwpakket zijn er meer kosten maar dit is aan de teams zelf of dit daadwerkelijk kosten gaan worden of dat ze dit wellicht gesponsord kunnen krijgen bij bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan alle materialen om de boot te kunnen lamineren en verven. Maar ook een trailer voor de boot, een zwemvest, peddel etc. 

Eventuele andere extra kosten zijn de catering. We bieden een cateringpakket aan (kosten hiervoor worden later bekend gemaakt omdat de afspraken met de cateraars nog gemaakt moeten worden). Het is aan het team zelf te bepalen of zij dit afnemen of niet. In dit pakket zit: een ontbijt-/lunchpakket en een diner. 


Je doet mee en dan?

In principe gaan we na de kerstvakantie de pakketten uitleveren. Mochten jullie eerder willen beschikken over het snijpakket dan is hier in overleg vast wel wat voor te regelen. Het uitleveren van de pakketten en de organisatie van de  juniorclasses staan echter wel met elkaar in verbinding. Wanneer we eerder uitleveren moeten jullie nog wel even wachten op de juniorclasses. 

De juniorclasses gaan over de bouw van de boot. Het elektriciteitssysteem. Maar ook over het team, financien etc. 


Team en begeleiding

De directe begeleiding gaat via school. Wij zorgen voor het bovenstaande wat staat beschreven bij het pakket. De rest van de begeleiding is aan de school zelf. We zijn natuurlijk wel op de achtergrond aanwezig voor vragen. Mochten jullie vragen hebben over hoe het voor een school is om zo’n project te begeleiden dan zijn er diverse leraren die hierover best wat vragen willen beantwoorden. We kunnen jullie met 1 van hun desgewenst in contact brengen.

De teams bestaan uit maximaal 8 leerlingen en 2 leraren. Voor deze 10 faciliteren wij de wedstrijden en de overnachtingen. Maar minder dan dit kan ook. Het hangt van de groep af, hoe kundig zijn ze, hoeveel tijd krijgen ze ervoor etc. Er zijn ook scholen die in het voortraject diverse klassen aan het project laten meewerken maar waar uiteindelijk 1 groepje ontstaat die aan de wedstrijden mee doet. 


De Wedstrijden

Afgelopen jaar hebben wij 3 wedstrijden georganiseerd in de periode van mei - juli. Het leuke van meedoen aan 3 wedstrijden is dat je je team na 1 wedstrijd nog weer verder kunt verbeteren maar ook de boot. Evalueren en verbeteren. 

De leerlingen die de boot gaan besturen moeten van te voren een zwemtest en vaartest afleggen. Zodat we zeker weten dat ze de boot kunnen besturen maar ook dat ze zichzelf kunnen helpen wanneer ze eventueel in het water terechtkomen. 
Voordat de boot aan de wedstrijd mee mag doen wordt deze aan een grondige technische inspectie onderworpen. We willen wel dat alles veilig gebeurt omdat water en techniek nog steeds een combinatie is die normaal gesproken niet goed samengaat. 
Om al deze voorbereidingen goed te kunnen organiseren komen de teams een dag voor de wedstrijd al aan op de camping. Op deze eerste dag vinden dan alle keuringen en voorbereidingen plaats. De dag erna is het tijd om te racen! Na elke wedstrijd is er natuurlijk ook een prijsuitreiking. Het team wat na alle wedstrijden uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen. 

Afhankelijk van de aanmeldingen die we krijgen voor het nieuwe seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om diverse voorrondes te doen in het land (bijvoorbeeld in het bovenste deel van Nederland en in het onderste). En dat daar dan een landelijke finale uitvloeit. 


Young Solar Challenge in beeld

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork. Hier een overzicht in beeld.