Over Young Solar

Wat is de Young Solar Challenge?


De Young Solar Challenge is een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en dit doen we op een leuke en interactieve manier door ze zelf een zonneboot te laten bouwen. Op deze manier komen ze niet alleen in contact met techniek, maar ook nog eens met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring ook een belangrijke rol. Voor sommige jongeren is dit project niet alleen een super ervaring maar vinden ze ook hun roeping in de techniek wereld. 

De Young Solar Challenge is dus een super leuke en toch leerzame manier om jongeren iets mee te geven voor de toekomst. Niet alleen de jongeren maar ook leraren zijn razend enthousiast over de Young Solar Challenge en ieder jaar doen dan ook meer scholen mee. 


Wat kost het en wat krijg je er voor?

Om mee te kunnen doen heeft een school een startpakket nodig. Dit is startpakket (ookwel pakket 1 genoemd) kost € 2200,-. Dit is inclusief een snijpakket (het hout voor de romp), de huur voor 1 seizoen gebruik zonnepanelen, accu, MPPT's en motor, het lespakket wat bestaat uit 3 juniorclasses bij een hogeschool, een instructiefilmpje wat helpt bij de bouw van de boot, startbewijzen voor de wedstrijden en de overnachtingen op campings. 

Wanneer een school al eerder heeft meegedaan en dus ook al een V5 zonneboot gebouwd heeft, dan zijn de volgende opties van toepassing: 

  • Heb je alle onderdelen nog maar bouw je wel een nieuwe boot, kies dan voor Pakket 2 deze kost € 1500,-. 
  • Je doet mee met de zonneboot maar huurt opnieuw de materialen, kies dan voor Pakket 3 deze kost € 1700,-
  • Je doet mee met een compleet gebouwde V5 zonneboot, kies dan voor Pakket 4 deze kost € 1000,-

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Na 1 seizoen adviseren we dat de school zelf zonnepanelen, een accu, MPPT's en een motor aanschaft.

Naast het bouwpakket zijn er meer kosten maar dit is aan de teams zelf of dit daadwerkelijk kosten gaan worden of dat ze dit wellicht gesponsord kunnen krijgen bij bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan alle materialen om de boot te kunnen lamineren en verven. Maar ook een trailer voor de boot, een zwemvest, peddel etc. Eventuele andere extra kosten zijn de catering. We bieden een cateringpakket aan (kosten hiervoor worden later bekend gemaakt omdat de afspraken met de cateraars nog gemaakt moeten worden). Het is aan het team zelf te bepalen of zij dit afnemen of niet. In dit pakket zit: een ontbijt-/lunchpakket en een diner. 


Je doet mee en dan?

In principe gaan we na de kerstvakantie de pakketten uitleveren. Mochten jullie eerder willen beschikken over het snijpakket dan is hier in overleg vast wel wat voor te regelen. Het uitleveren van de pakketten en de organisatie van de  juniorclasses staan echter wel met elkaar in verbinding. Wanneer we eerder uitleveren moeten jullie nog wel even wachten op de juniorclasses. 

De juniorclasses gaan over de bouw van de boot. Het elektriciteitssysteem. Maar ook over het team, financien etc. 


Team en begeleiding

De directe begeleiding gaat via school. Wij zorgen voor het bovenstaande wat staat beschreven bij het pakket. De rest van de begeleiding is aan de school zelf. We zijn natuurlijk wel op de achtergrond aanwezig voor vragen. Mochten jullie vragen hebben over hoe het voor een school is om zo’n project te begeleiden dan zijn er diverse leraren die hierover best wat vragen willen beantwoorden. We kunnen jullie met 1 van hun desgewenst in contact brengen.

De teams bestaan uit maximaal 8 leerlingen en 2 leraren. Voor deze 10 faciliteren wij de wedstrijden en de overnachtingen. Maar minder dan dit kan ook. Het hangt van de groep af, hoe kundig zijn ze, hoeveel tijd krijgen ze ervoor etc. Er zijn ook scholen die in het voortraject diverse klassen aan het project laten meewerken maar waar uiteindelijk 1 groepje ontstaat die aan de wedstrijden mee doet. 


De Wedstrijden

Afgelopen jaar hebben wij 3 wedstrijden georganiseerd in de periode van mei - juli. Het leuke van meedoen aan 3 wedstrijden is dat je je team na 1 wedstrijd nog weer verder kunt verbeteren maar ook de boot. Evalueren en verbeteren. 

De leerlingen die de boot gaan besturen moeten van te voren een zwemtest en vaartest afleggen. Zodat we zeker weten dat ze de boot kunnen besturen maar ook dat ze zichzelf kunnen helpen wanneer ze eventueel in het water terechtkomen. 
Voordat de boot aan de wedstrijd mee mag doen wordt deze aan een grondige technische inspectie onderworpen. We willen wel dat alles veilig gebeurt omdat water en techniek nog steeds een combinatie is die normaal gesproken niet goed samengaat. 
Om al deze voorbereidingen goed te kunnen organiseren komen de teams een dag voor de wedstrijd al aan op de camping. Op deze eerste dag vinden dan alle keuringen en voorbereidingen plaats. De dag erna is het tijd om te racen! Na elke wedstrijd is er natuurlijk ook een prijsuitreiking. Het team wat na alle wedstrijden uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen. 

Afhankelijk van de aanmeldingen die we krijgen voor het nieuwe seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om diverse voorrondes te doen in het land (bijvoorbeeld in het bovenste deel van Nederland en in het onderste). En dat daar dan een landelijke finale uitvloeit. 


Young Solar Challenge in beeld

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork. Hier een overzicht in beeld.