Over Young Solar

Wat is de Young Solar Challenge?


De Young Solar Challenge is een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en dit doen we op een leuke en interactieve manier door ze zelf een zonneboot te laten bouwen. Op deze manier komen ze niet alleen in contact met techniek, maar ook nog eens met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring ook een belangrijke rol. Voor sommige jongeren is dit project niet alleen een super ervaring maar vinden ze ook hun roeping in de techniek wereld. 

De Young Solar Challenge is dus een super leuke en toch leerzame manier om jongeren iets mee te geven voor de toekomst. Niet alleen de jongeren maar ook leraren zijn razend enthousiast over de Young Solar Challenge en ieder jaar doen dan ook meer scholen mee. 


Wat kost het en wat krijg je er voor?

Nu de nieuwe boot beschikbaar zal zijn vanaf het 2021 seizoen, zijn er enkele veranderingen in de pakketopties:

Let op!

Er is een korting van €450,- voor de teams die zich in hadden ingeschreven voor het 2020 seizoen. Dit wordt verrekend op het moment van factureren.

Hier de pakketopties op een rijtje:

Pakket 1 Inclusief snijpakket, huur accu's, motor, lespakket, deelname wedstrijden, overnachtingen op campings. Exclusief catering, gereedschappen, lijm-/verfpakket e.d.)
Kosten: € 2150,- euro exclusief btw.

Pakket 2 Inclusief snijpakket, lespakket, deelname wedstrijden en overnachtingen op campings. Exclusief huur zonnepanelen, accu's en motor, catering, gereedschappen, lijm-/verfpakket e.d. 
Kosten € 1500,- euro exclusief btw.

Pakket 3 Inclusief huur accu's, motor, lespakket, deelname wedstrijden, overnachtingen op campings. Exclusief snijpakket, catering, gereedschappen, lijm-/verfpakket e.d. 
Kosten: € 1650,- euro exclusief btw.

Pakket 4 Inclusief lespakket, deelname wedstrijden, overnachtingen op campings. Exclusief snijpakket, huur zonnepanelen, accu's, motor, catering, gereedschappen, lijm-/verfpakket e.d. 
Kosten: € 1000,- euro exclusief btw.

Onderstaande is inclusief ieder bovenstaand pakket: 
- Snijpakket (het hout voor de romp) (behalve bij pakket 3 en 4)
- Lespakket wat bestaat uit 2 juniorclasses bij een hogeschool
- Instructievideo's wat helpt bij de bouw van de boot
- Startbewijzen voor de wedstrijden
- Overnachtingen op campings tijdens wedstrijdweekenden

Extra kosten
Naast het bouwpakket zijn er meer kosten maar dit is aan de teams zelf of dit daadwerkelijk kosten gaan worden of dat ze dit wellicht gesponsord kunnen krijgen bij bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan alle materialen om de boot te kunnen lamineren en verven. Maar ook een trailer voor de boot, een zwemvest, peddel etc. Eventuele andere extra kosten zijn de catering. We bieden een cateringpakket aan (kosten hiervoor worden later bekend gemaakt omdat de afspraken met de cateraars nog gemaakt moeten worden). Het is aan het team zelf te bepalen of zij dit afnemen of niet. In dit pakket zit: een ontbijt-/lunchpakket en een diner. 


Je doet mee en dan?

In principe gaan we na de kerstvakantie de pakketten uitleveren. Mochten jullie eerder willen beschikken over het snijpakket dan is hier in overleg vast wel wat voor te regelen. Het uitleveren van de pakketten en de organisatie van de Junior Classes staan echter wel met elkaar in verbinding. Wanneer we eerder uitleveren moeten jullie nog wel even wachten op de aanvullende informatie die in de Junior Classes wordt gedeeld. 

De Junior Classes worden georganiseerd in samenwerking met NHL Stenden en Hogeschool van Amsterdam. De Junior Classes vinden namelijk plaats in een collegezaal van een van deze hogescholen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de bouw van de boot, begroten/sponsoring, reglementen, het elektrisch systeem en tips & tricks vanuit de praktijk.  
De eerste Junior Class vindt plaats in februari, de tweede in maart. 


Team en begeleiding

De directe begeleiding gaat via school. Wij zorgen voor het bovenstaande wat staat beschreven bij het pakket. De rest van de begeleiding is aan de school zelf. We zijn natuurlijk wel op de achtergrond aanwezig voor vragen. Mochten jullie vragen hebben over hoe het voor een school is om zo’n project te begeleiden dan zijn er diverse leraren die hierover best wat vragen willen beantwoorden. We kunnen jullie met 1 van hun desgewenst in contact brengen.

De teams bestaan uit maximaal 8 leerlingen en 2 leraren. Voor deze 10 faciliteren wij de wedstrijden en de overnachtingen. Maar minder dan dit kan ook. Het hangt van de groep af, hoe kundig zijn ze, hoeveel tijd krijgen ze ervoor etc. Er zijn ook scholen die in het voortraject diverse klassen aan het project laten meewerken maar waar uiteindelijk 1 groepje ontstaat die aan de wedstrijden mee doet. 


De Wedstrijden

Afgelopen jaar hebben wij 3 wedstrijden georganiseerd in de periode van mei - juli. Het leuke van meedoen aan 3 wedstrijden is dat je je team na 1 wedstrijd nog weer verder kunt verbeteren maar ook de boot. Evalueren en verbeteren. 

De leerlingen die de boot gaan besturen moeten van te voren een zwemtest en vaartest afleggen. Zodat we zeker weten dat ze de boot kunnen besturen maar ook dat ze zichzelf kunnen helpen wanneer ze eventueel in het water terechtkomen. 
Voordat de boot aan de wedstrijd mee mag doen wordt deze aan een grondige technische inspectie onderworpen. We willen wel dat alles veilig gebeurt omdat water en techniek nog steeds een combinatie is die normaal gesproken niet goed samengaat. 
Om al deze voorbereidingen goed te kunnen organiseren komen de teams een dag voor de wedstrijd al aan op de camping. Op deze eerste dag vinden dan alle keuringen en voorbereidingen plaats. De dag erna is het tijd om te racen! Na elke wedstrijd is er natuurlijk ook een prijsuitreiking. Het team wat na alle wedstrijden uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen. 

Afhankelijk van de aanmeldingen die we krijgen voor het nieuwe seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om diverse voorrondes te doen in het land (bijvoorbeeld in het bovenste deel van Nederland en in het onderste). En dat daar dan een landelijke finale uitvloeit. 


Young Solar Challenge in beeld

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork. Hier een overzicht in beeld.