Over Young Solar

Wat is de Young Solar Challenge?


De Young Solar Challenge is een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en dit doen we op een leuke en interactieve manier door ze zelf een zonneboot te laten bouwen. Op deze manier komen ze niet alleen in contact met techniek, maar ook nog eens met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring ook een belangrijke rol. Voor sommige jongeren is dit project niet alleen een super ervaring maar vinden ze ook hun roeping in de techniek wereld. 

De Young Solar Challenge is dus een super leuke en toch leerzame manier om jongeren iets mee te geven voor de toekomst. Niet alleen de jongeren maar ook leraren zijn razend enthousiast over de Young Solar Challenge en ieder jaar doen dan ook meer scholen mee. 


Wat kost het en wat krijg je er voor?

Voor de Young Solar Challenge kun je verschillende pakketten bestellen. Elk pakket bestaat uit verschillende onderdelen en daarmee is de prijs ook wisselend. In een pakket zit standaard deelname aan de races, overnachtingen tijdens raceweekenden en het lespakket (de junior classes). Iedereen maakt hier gebruik van en daarom verdelen we die kosten ook over alle deelnemers.

De verschillen tussen de pakketten zitten in de snijpakketten en de elektrische pakketten. Een snijpakket heb je nodig als je een nieuwe boot wil (of moet) bouwen. Een boot mag twee jaar deelnemen, daarna is het verplicht om een nieuwe boot te bouwen. Het bouwpakket blijft eigendom van de school; je koopt dit snijpakket dus. Het elektrisch pakket bestaat uit accu’s, een motor en mppt’s. Deze kun je huren en moet aan het eind van het seizoen dan weer ingeleverd worden. Aanschaffen is ook een optie. 

Wat zit niet in het pakket?

Verschillende dingen zitten niet in het pakket en daar moet je dus zelf voor zorgen. Denk daarbij aan gereedschap, lamineerspullen, verf of een trailer en vervoer tijdens de weekenden. Dit schaf je zelf aan of kun je laten sponsoren. Een ander belangrijk onderdeel dat niet in het pakket zit, zijn de zonnepanelen. Deze kun je niet huren of kopen via Young Solar Challenge, maar die koop je zelf. Let daarbij wel op de specificaties ( > Bouw van de boot > Informatie zonnepanelen). Catering tijdens de racedagen is ook niet inbegrepen. Ook hiervoor geldt dat je dit zelf kunt regelen (via een sponsor bijvoorbeeld), maar meestal is het ook mogelijk om dit te bestellen bij ons (tegen betaling).

Een gewoon raceseizoen vs The Ultimate Solar Boat Challenge

We hebben gewone raceseizoenen en seizoenen waarin we de Elfstedentocht gaan varen. Een gewoon raceseizoen bestaat uit een aantal raceweekenden, waarbij op de vrijdag de keuringen zijn en op zaterdag de wedstrijden worden gevaren (meestal zijn dit een time trial, sprint en slalom). Een Elfstedentocht gaat vanzelfsprekend over de Elfstedenroute. Deze tocht verdelen we over twee weekenden en er zal ook een proloog zijn, waar de uitgebreide keuringen plaats zullen vinden. We willen dat iedereen veilig deze uitdagende tocht kan beginnen.

Het voornemen is om de komende 10 jaar deze seizoenen af te wisselen. 

2022, 2024, 2026, 2028, 2030 > Seizoen met Elfstedentocht (The Ultimate Solar Boat Challenge) 

2023, 2025, 2027, 2029, 2031 > Normaal seizoen met losse races 

Wat heb je nodig voor een gewoon seizoen en is dat anders voor een Elfstedentocht?

Zonder boot kom je nergens, dus die gebruik je voor beide seizoenen. Voor een gewoon raceseizoen gebruik je 2 zonnepanelen (die je zelf aanschaft), 2 mppt’s, 2 accu’s en een motor. Het elektrisch pakket kun je bij ons huren, maar ook zelf aanschaffen is mogelijk. Let hierbij ook op de specificaties. Het is niet mogelijk om een deel van het pakket te huren; je huurt altijd het volledige elektrisch pakket.

Voor een Elfstedentocht heb je iets meer vermogen nodig om de hele route te kunnen varen. Daarom varen we die tocht met 3 zonnepanelen (ook hier: zelf aanschaffen), 3 mppt’s, 3 accu’s en een motor. De accu’s zijn anders dan de standaard-accu’s en die huurt iedereen standaard bij elk pakket.

Wat heb je nodig, in een overzicht:

 

Boot

MPPT

Accu

Zonnepanelen

Motor

Gewoon seizoen

Ja

2x

2x

2x

1x

11stedentocht

Ja

3x

3x

3x

1x

Seizoen 2022: The Ultimate Solar Boat Challenge

Het seizoen 2022 is een Elfstedenjaar. We gaan twee weekenden varen en voorafgaand aan die tocht is er ook een proloog. Het hele 2022 seizoen (dus proloog en de vaarweekenden van The Ultimate Solar Boat Challenge) gaan we varen met een nieuwe boot! Daarom is het dit jaar alleen mogelijk om een pakket te kopen met een snijpakket. Daarnaast heb je voor de gehele Elfstedentocht dus een extra mppt (zelf aan te schaffen of te huren) en 3 andere accu’s (worden ter beschikking gesteld voor elk team) nodig. Ook vaar je de Ultimate Solar Boat Challenge met drie zonnepanelen (zelf aan te schaffen).

Wat regel je zelf en wat krijg je via ons?

De zonnepanelen regel je altijd zelf, die kun je niet via ons huren. Als je zelf een elektrisch pakket hebt aangeschaft, moet je voor de Elfstedentocht een extra mppt aanschaffen. De twee standaard accu’s worden dit jaar niet gebruikt.

Er is ook een pakket waarbij alles (behalve de zonnepanelen) inclusief is; je koopt dus het snijpakket en huurt het volledige elektrisch pakket. Zie ook het overzicht hieronder.

Een kort overzicht van de pakketten voor seizoen 2022:

prijzen zijn exclusief btw

Pakket 1 (snijpakket + elektrisch)

Pakket 2 (snijpakket)

Snijpakket

Ja

Ja

Elektrisch (mppt/accu/motor)

Ja, 3x mppt, 3x accu, 1x motor

Ja, 3x accu

Deelname + overnachtingen

Ja

Ja

Junior Classes

Ja

Ja

Exclusief

Zonnepanelen (3x), evt. catering

Zonnepanelen (3x), mppt (3x) motor, evt. catering

KOSTEN

€ 2350,00

€ 1750,00

 
Restitutieoverzicht na 1 april
tussen 1 april 2022 - tot 16 april 2022 50% restitutie
tussen 16 april 2022 - tot 1 mei 2022 25% restitutie
na 1 mei 2022 0% restitutie

Je doet mee en dan?

In principe gaan we na de kerstvakantie de pakketten uitleveren. Mochten jullie eerder willen beschikken over het snijpakket dan is hier in overleg vast wel wat voor te regelen. Het uitleveren van de pakketten en de organisatie van de Junior Classes staan echter wel met elkaar in verbinding. Wanneer we eerder uitleveren moeten jullie nog wel even wachten op de aanvullende informatie die in de Junior Classes wordt gedeeld. 

De Junior Classes worden georganiseerd in samenwerking met NHL Stenden en Hogeschool van Amsterdam. De Junior Classes vinden namelijk plaats in een collegezaal van een van deze hogescholen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de bouw van de boot, begroten/sponsoring, reglementen, het elektrisch systeem en tips & tricks vanuit de praktijk.  
De eerste Junior Class vindt plaats in februari, de tweede in maart. 


Team en begeleiding

De directe begeleiding gaat via school. Wij zorgen voor het bovenstaande wat staat beschreven bij het pakket. De rest van de begeleiding is aan de school zelf. We zijn natuurlijk wel op de achtergrond aanwezig voor vragen. Mochten jullie vragen hebben over hoe het voor een school is om zo’n project te begeleiden dan zijn er diverse leraren die hierover best wat vragen willen beantwoorden. We kunnen jullie met 1 van hun desgewenst in contact brengen.

De teams bestaan uit maximaal 8 leerlingen en 2 leraren. Voor deze 10 faciliteren wij de wedstrijden en de overnachtingen. Maar minder dan dit kan ook. Het hangt van de groep af, hoe kundig zijn ze, hoeveel tijd krijgen ze ervoor etc. Er zijn ook scholen die in het voortraject diverse klassen aan het project laten meewerken maar waar uiteindelijk 1 groepje ontstaat die aan de wedstrijden mee doet. 


De Wedstrijden

Afgelopen jaar hebben wij 3 wedstrijden georganiseerd in de periode van mei - juli. Het leuke van meedoen aan 3 wedstrijden is dat je je team na 1 wedstrijd nog weer verder kunt verbeteren maar ook de boot. Evalueren en verbeteren. 

De leerlingen die de boot gaan besturen moeten van te voren een zwemtest en vaartest afleggen. Zodat we zeker weten dat ze de boot kunnen besturen maar ook dat ze zichzelf kunnen helpen wanneer ze eventueel in het water terechtkomen. 
Voordat de boot aan de wedstrijd mee mag doen wordt deze aan een grondige technische inspectie onderworpen. We willen wel dat alles veilig gebeurt omdat water en techniek nog steeds een combinatie is die normaal gesproken niet goed samengaat. 
Om al deze voorbereidingen goed te kunnen organiseren komen de teams een dag voor de wedstrijd al aan op de camping. Op deze eerste dag vinden dan alle keuringen en voorbereidingen plaats. De dag erna is het tijd om te racen! Na elke wedstrijd is er natuurlijk ook een prijsuitreiking. Het team wat na alle wedstrijden uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen. 

Afhankelijk van de aanmeldingen die we krijgen voor het nieuwe seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om diverse voorrondes te doen in het land (bijvoorbeeld in het bovenste deel van Nederland en in het onderste). En dat daar dan een landelijke finale uitvloeit. 


Young Solar Challenge in beeld

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork. Hier een overzicht in beeld.