Young Solar Challenge Hoofddorp

Hoofddorp mooie locatie voor solar-racen


Het begon vrijdag nog met een beetje zon maar de dag eindigde in regen. Gelukkig bleef het zaterdag droog en kon er geraced worden op de plas van het Haarlemmermeerse bos. De Young Solar Challenge werd voor het eerst in Hoofddorp gehouden. Scholieren van het Kaj Munk college uit Hoofddorp namen zelf het initiatief om de Young Solar Challenge naar de gemeente Haarlemmermeer te krijgen. Wethouder John Nederstigt zette het plaatselijke team in de schijnwerpers; deed het startschot én commentaar bij de Trial.


De wedstrijddag

De teams moeten vroeg uit de veren want de Time Trail begint om tien uur. Maar liest 28 boten boten moeten bij de helling het water in en dat kost hier en daar best wat moeite maar gelukkig lukt het iedereen zonder schade aan de start te verschijnen. 


Bij de Trial moeten de teams acht rondjes varen. Het team met de snelste tijd wint de wedstrijd. Ook bij dit onderdeel is het belangrijk om het verbruik goed in de gaten te houden. Het team van het SVOL Lelystad is de snelste en pakt de overwinning bij de Trial.


De sprint is deze keer voor het eerst in de vorm van een matchrace. Twee teams varen een individuele route en pas op het laatst kun je zien wie de winnaar is. Het levert mooie duellen op. Het Bogerman College Sneek 2 is het snelst op de korte afstand en pakt de overwinning op dit onderdeel.


Als toetje kunnen de teams nog een Topspeed varen. Met een snelheidsmeter wordt de snelste tijd gemeten. Deze race telt niet mee voor het klassement maar het is natuurlijk een leuke uitdaging! De beide teams van het Bogerman college uit Sneek blijken boven de 18 kilometer te varen en zijn de snelste van allemaal.


Bijzondere Locatie

Het Haarlemmermerse Bos is een bijzondere locatie. In 2002 werd hier wereldtuinbouwtentoonstelling, de Floriade, gehouden en dat is hier en daar nog goed te zien in het park. Er zijn mooie tuinen en een speelbos. Op het water mogen uitsluitend elektrische boten varen, daarom is het ook zo geschikt voor de Young Solar Challenge.