NK Zonnebootrace Akkrum


Ook in 2018 werd het raceseizoen voor de Young Solar Challenge afgetrapt in Akkrum op 12 mei tijdens de Reuzedei.

Om van start te kunnen moesten de teams eerst gekeurd worden. Naast de standaard technische keuring werd er door de teams ook een zwem- en vaartest uitgevoerd voordat zij volledig werden goedgekeurd. Deze keuring en tests leverden weer aardig wat stress op maar nadat deze achter de rug waren konden de teams van start. De dag begon met een endurance, wat bestond uit een rondje Akkrum. SVO Lelystad wist dit onderdeel op haar naam te schrijven. Na dit onderdeel was het tijd voor de beruchte sprint die dit jaar maar liefst 3 verschillende winnaars kende omdat zij allen dezelfde tijd vaarde. De winnaars waren de Maritieme Academie Harlingen, Emelwerda College 2 en het Leeuwarder Lyceum. De uiteindelijke winnaar van dit evenement werd dus de Maritieme Academy Harlingen. Voor de rest van de uitslagen zie onderstaande button.


Young Solar Challenge Hoofddorp

De Young Solar Challenge werd voor het eerst in Hoofddorp gehouden. Scholieren van het Kaj Munk college uit Hoofddorp namen zelf het initiatief om de Young Solar Challenge naar de gemeente Haarlemmermeer te krijgen.

De teams moesten vroeg uit de veren want de Time Trail begint om tien uur. Maar liest 28 boten boten moeten bij de helling het water in en dat kost hier en daar best wat moeite maar gelukkig lukt het iedereen zonder schade aan de start te verschijnen. Bij de Trial moesten de teams acht rondjes varen. Het team met de snelste tijd wint daarbij de wedstrijd. Ook bij dit onderdeel is het belangrijk om het verbruik goed in de gaten te houden. Het team van het SVOL Lelystad was de snelste en pakt de overwinning bij de Trial. De sprint was dit keer voor het eerst in de vorm van een matchrace. Twee teams varen een individuele route en pas op het laatst kon je zien wie de winnaar was, dit leverde mooie duellen op. Het Bogerman College Sneek 2 is het snelst op de korte afstand en pakt de overwinning op dit onderdeel. Als toetje konden de teams nog een Topspeed varen. Met een snelheidsmeter werd hierbij de snelste tijd gemeten. Deze race telde niet mee voor het klassement maar het was natuurlijk een leuke uitdaging! De beide teams van het Bogerman college uit Sneek blijken boven de 18 kilometer te kunnen varen en zijn de snelste van allemaal.


Young Solar Challenge Purmerend

In samenwerking met Solar Sport One werd de derde wedstrijd voor de Young Solar teams in Purmerend georganiseerd.

Op 22 en 23 juni streden de Young Solar teams voor de derde keer tegen elkaar om de titel Nederlands Kampioen. Het evenement in Purmerend werd in samenwerking met Solar Sport One georganiseerd, dus extra spektakel. Op vrijdag kwamen de Young Solar Challenge teams aan vanaf 11 uur en begonnen hier met een keurig en verdere tests. De wedstrijd van Solar Sport One was toen al volop aan de gang, zij startten om 10.00 uur met de Time Trial van maar liefst 64 kilometer. 

Zaterdag moest iedereen al vroeg uit de veren voor een super race-dag! Het programma voor die dag bestond uit een time-trail en een slalom. De time-trail werd deze keer gewonnen door Bogerman Sneek 2 terwijl Bogerman Sneek 1 er met de winst op de slalom vandoor ging.


Young Solar Challenge Leeuwarden

De laatste wedstrijd van 2018 werd in Leeuwarden gehouden tijdens de Elfwegentocht. Ook deze wedstrijd werd in samenwerking met de Solar Sport One georganiseerd.

De Elfwegentocht is een evenement van twee weken waarin zoveel mogelijk gebruik gemaakt gaat worden van duurzame brandstoffen. Het werd dus twee weken feest zonder fossiele brandstoffen. Hier doet Young Solar Challenge met de zonneboten van de teams graag aan mee. Daarom werd tijdens dit evenement samen met Solar Sport One de laatste race van 2018 georganiseerd. De onderdelen die hierbij gevaren werden waren een time-trail en een speedtest. Op beide onderdelen kwam het Leeuwarder Lyceum uit op de hoogste tree van het podim


Solar Race Groningen

Op uitnodiging van Solar Sport One gaan een aantal teams een weekend racen in Groningen. Deze wedstrijd telt niet mee voor het NK Young Solar Challenge 2018. Toch is het een mooie kans om wat extra ervaring op de te doen.

Naast een aantal teams die al eerder meededen aan de Young Solar Challenge was er ook een nieuw team dat dit jaar voor het eerst meedeed en dat was The Jordanian Rum Solar Boat Team uit Jordanië!

Vrijdag avond werd het evenement afgetrapt met een parade door de grachten van Groningen om de dag erna te beginnen met de wedstrijd onderelen. Onderdelen die tijdens die dag op de planning stonden waren een time-trail en een sprint. Gezien het feit dat deze wedstrijd niet meetelde voor het kampioenschap werden hier verder geen uitslagen over bekend gemaakt.


Uitslagen 2018.

Om alle uitslagen van de evenementen nog een rustig na te lezen kun je hieronder op de button klikken.