Eneco Zonnebootrace Akkrum


Wederom het raceseizoen afgetrapt in Akkrum tijdens Reuzedei op 27 mei.

De dag voordat de teams echt kunnen gaan racen moest er eerst weer even gekeurd worden. De standaard technische keuring, zwemtest en vaartest kunnen soms wat stress opleveren. Gelukkig waren de teams de volgende dag weer bekomen en konden ze voor het eerst hun krachten op raceterrein meten. De dag begon met een endurance, wat bestond uit een rondje Akkrum. D'Oultremontcollege wist de endurance te winnen met Bogerman Sneek hijgend in de nek. Bogerman Sneek wist dit goed te maken tijdens de sprint door die te winnen. Toch was de winnaar van de Eneco Zonnebootrace Akkrum het D'Oultremontcollege, door de tijd die zij bij de endurance hadden neergezet. 


Young Solar Challenge Lelystad

Voor de tweede race mochten de Young Solar teams hun talent laten zien in de Batavia Haven van Lelystad. Dit in samenwerking met Solar Sport One.

Voor 10 juni hadden de Young Solar teams zich weer klaargestoomd voor de tweede wedstrijd en ditmaal in Lelystad. De wedstrijd in de Batavia Haven begon met een time trial. Hierin wist Bogerman Sneek net wat sneller te gaan dan het Leeuwarder Lyceum. Het Leeuwarder Lyceum wist dit in te halen tijdens de sprint, waarmee het Leeuwarder Lyceum ook de winnaar van de wedstrijd in Lelystad werd. Bovenop de time trial en de sprint werd ook nog de snelheid van zowel de Young Solar teams als de Solar Sport One teams gemeten tijdens een speedrecord. 


Young Emotion Oosterwolde

De laatste officiële wedstrijd van 2017 werd gehouden in Oosterwolde tijdens de Young Emotion

De Young Solar teams kwamen op 30 juni aan bij de geïmproviseerde camping van het Stellingwerf College, om voor te bereiden op de wedstrijd die 1 juli gehouden werd. Een endurance met daarin de uitdaging van het passeren van twee sluizen trapte de dag af. Het Da Vinci College wist met de eindsprint na de sluizen als eerste over de finish te komen. 's Middags kwam er een nieuwe winnaar uit de sprint, namelijk het OSG Sevenwolden. Toch was de winnaar van de laatste wedstrijd het Leeuwarder Lyceum. 


Wereldhavendagen Rotterdam en Grachtenfestijn Groningen

Naast de drie wedstrijden waarin de Young Solar teams strijden voor de titel Nederlands Kampioen konden de teams ook naar Rotterdam en Groningen komen om hun creaties en talent te laten zien.

Tijdens het Grachtenfestijn in Groningen op 27 augustus was er een Grachtenparada waarin verschillende duurzame boten aan mee konden varen. Ook Young Solar deed hier aan mee. Naast de duurzame boten die meevaarden, werd de parade ook vergezeld met diverse koren. 

De grote Solarboten van de Solar Sport One gingen in 2017 naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, de Young Solar teams mochten hier ook naar toe gaan. Tijdens deze dagen waren er veel verschillende activiteiten georganiseerd met presentaties en excursies. Maar de uitblinker was natuurlijk de zonnebootrace die voor het eerst bij dit evenement aanwezig was.