Seizoen 2021

De Wedstrijden


Ieder jaar vanaf 2015 (in 2020 alleen een Online Race) hebben wij 3 wedstrijden georganiseerd in de periode van mei - juli. Het leuke van meedoen aan 3 wedstrijden is dat je je team na 1 wedstrijd nog weer verder kunt verbeteren maar ook de boot. Evalueren en verbeteren.

Om jullie wat meer duidelijkheid te geven over de races die dit seizoen nog komen hebben wij onze scenario’s aangepast. Met de kijk op de mogelijke versoepelingen die er aan komen hebben wij het als volgt ingedeeld:

We hebben een vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Waadhoeke (Franeker). Als het voorspoedig verloopt met de versoepelingen dan moet het op de valreep lukken om een fysiek evenement te organiseren in juni. Het programma qua races ziet er dan als volgt uit:

Fysieke race*:

- Franeker: 2 en 3 juli (onder voorbehoud) 

- Purmerend: 3 en 4 september

Tijdens het weekend zal er vrijdag voorbereiding (incl. alle keuringen) zijn en wordt er zaterdag geraced. 
 Online races**


- 17 mei t/m 24 juni (doorlopende periode waarin je de te varen race meerdere keren mag doen) 

- 26 juni (race welke voor iedereen op dezelfde dag zal plaatsvinden)*** Afhankelijk van wat er kan kijken we of de fysieke race in de vorm door kan gaan zoals we gewend zijn van voorgaande jaren. De vergunning is in ieder geval aangevraagd voor Franeker. We zijn nu afhankelijk van of er versoepelingen plaats gaan vinden. 

** Als het kan gaan we in overleg kijken of er een aantal boten op dezelfde locatie kunnen gaan racen. Zodat er iets meer competitiegevoel ontstaat.

Bij de races in Franeker en Purmerend willen wij ook de RC klasse uitnodigen. Dit is een nieuwe klasse van de Young Solar Challenge die dit jaar voor het eerst van start gaat. Wij hopen dat dit scenario jullie meer duidelijkheid geeft.


De leerlingen die de boot gaan besturen moeten van te voren een zwemtest en vaartest afleggen. Zodat we zeker weten dat ze de boot kunnen besturen maar ook dat ze zichzelf kunnen helpen wanneer ze eventueel in het water terechtkomen. 
Voordat de boot aan de wedstrijd mee mag doen wordt deze aan een grondige technische inspectie onderworpen. We willen wel dat alles veilig gebeurt omdat water en techniek nog steeds een combinatie is die normaal gesproken niet goed samengaat. 
Om al deze voorbereidingen goed te kunnen organiseren komen de teams een dag voor de wedstrijd al aan op de camping. Op deze eerste dag vinden dan alle keuringen en voorbereidingen plaats. De dag erna is het tijd om te racen! Na elke wedstrijd is er natuurlijk ook een prijsuitreiking. Het team wat na alle wedstrijden uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen. 

Afhankelijk van de aanmeldingen die we krijgen voor het nieuwe seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om diverse voorrondes te doen in het land (bijvoorbeeld in het bovenste deel van Nederland en in het onderste). En dat daar dan een landelijke finale uitvloeit. 


Young Solar Challenge Online

Young Solar Challenge Online. Jullie varen met je zonneboot in je eigen regio een race. Je gaat proberen om in een time-slot van een uur zoveel mogelijk meters af te leggen. Door hierbij je GPS gegevens te verzamelen via de app Windsport Tracker en deze te uploaden naar ons, kun je dit dan aantonen.