RC-Solar Klasse


De radiografische klasse is een klasse waarbij de onderbouw alvast kennis gaat maken met het bouwen van een eigen zonneboot. De RC-Solar Klasse gaat weer een stapje verder dan de Mini Solar. Het is de voorbereiding op de Young Solar Challenge Klasse die start vanaf de bovenbouw.

In deze klasse kunnen de teams, aan de hand van een aantal richtlijnen, hun eigen zonneboot ontwerpen en bouwen. Vervolgens vinden er tijdens de Young Solar Challenge evenementen ook wedstrijden plaats in de RC-Solar Klasse. Hierbij moeten de op afstand bestuurbare boten verschillende wedstrijdelementen varen, waarbij duidelijk wordt welke boot het meest effectief ontworpen is en welke boot het snelst is.

Data en locaties:

  • 12 en 13 mei | Den Helder 
  • 19 en 20 mei | Akkrum
  • 9 en 10 juni | Meppel

Wat krijg je als team van ons?

Als team krijg je van ons het elektrische pakket voor de boot en de deelname aan RC-Solar Klasse wedstrijden binnen de Young Solar Challenge evenementen. Ook zal er een Junior Class gegeven worden, zodat de jonge bouwers extra kennis kunnen op doen. Wie wordt er in 2023 Nederlands Kampioen?!

De pakketopties zijn hieronder te vinden. Scroll helemaal naar beneden zodat je kunt zien wat je zelf nog moet regelen. 

Kosten pakket A*:
€425,- (excl. BTW en excl. verzendkosten) (incl. basis onderdelen / deelname wedstrijd / lespakket & Junior Class)
Met onderstaande materialen bouwt het 4-koppige team een eigen radiografische bestuurbare zonneboot. Vervolgens kan het team met hun boot mee doen aan de RC-Solar Klasse wedstrijden die plaats zullen vinden in de wedstrijdweekenden van de Young Solar Challenge. De Junior Class wordt als extra ondersteuning gegeven aan de jonge bouwers:

Servo

Zenderset

Accu 3000mA

Motorset met regelaar

Lader

Solarpanel Custom

MPPT

Kosten pakket B*: 
€200,- (excl. BTW, excl. verzendkosten, excl. zonnepaneel en MPPT) (incl. basis onderdelen / lespakket & digitale Junior Class)** 
Met onderstaande materialen bouwt het 4-koppige team een eigen radiografische bestuurbare zonneboot. Omdat het zonnepaneel en de MPPT niet meegeleverd wordt is dit pakket goedkoper en kan het team het zonnepaneel en MPPT uitgewisseld worden. Iedere school kan op deze manier een eigen voorselectie wedstrijd houden. De snelste boten kunnen dan mee doen aan het evenement wat tijdens de Young Solar Challenge wordt gehouden.
(**Pakket B kan maximaal 4 keer worden gekocht naast het A pakket.) 

Servo

Zenderset

Accu 3000mA

Motorset met regelaar

Lader

Kosten pakket C*: 
€150,- (excl. BTW, excl. verzendkosten, excl. basisonderdelen, zonnepaneel en MPPT) (lespakket & digitale Junior Class, plus deelname wedstrijd)** 
Dit pakket kies je als je al eerder hebt meegedaan aan een wedstrijd van de RC-Solar Klasse. Je kunt de basisonderdelen en het zonnepaneel hergebruiken. Een nieuw ontwerp van de boot of een verbeterde versie van de boot mag dan meedoen aan de wedstrijden.

*Onderstaande producten moeten de teams zelf regelen, bijvoorbeeld met behulp van sponsoring of door het zelf te maken met een 3D printer:

Flex as set

As Steun

Boutenset

Scheeps schroef

Prop. Meenemer

Roer steun

Koppeling

Steg Roer

 


Wat moet je als team zelf doen?

Ja! Je krijgt van ons alleen een deel van de materialen, jullie mogen zelf creatief gaan zijn en een eigen ontwerp maken voor de radiografisch bestuurbare zonneboot!

Het team zal zelf zorg moeten dragen voor het bouwen van de romp. De stuurinrichting en rompvorm mogen zelf bedacht en zelf gebouwd worden. De enige richtlijn die hier aan vast zit is dat de romp moet voldoen aan de zogenoemde box-rule. De romp moet binnen een box passen met de volgende afmetingen: 1,10 x 0,50 x 0,20 m (lxbxh)

Als team ga je zelf je eigen zonneboot ontwerpen en bouwen, zolang het maar binnen de ‘box-rule’ past. Wij zijn heel benieuwd met wat voor creatieve boot jullie gaan komen!

Disclaimer: materialen dienen beschikbaar te zijn.