'It sil heve', maandag 6 juli is de start gemaakt van de 'test reis' van de Elfstedentocht


De Friezen onder ons die weten wat het betekend, 'it sil heve'; het gaat gebeuren! Dalton Blues, Almere; Bogerman, Sneek & Lely V uit Leeuwarden starten 6 juli aan hun Elfstedentocht. Ze hopen op vrijdag 10 juli te finishen.

Een talententeam van twaalf scholieren tussen de 14 en 18 jaar hebben zichzelf voor een uitdaging gesteld. Zij zijn ervan overtuigd dat met een goede planning het hen lukt om de 220 kilometer lange route met kleine zonneboten volledig op zonne-energie af te leggen. 

Hoe zijn de teams te volgen?

Natuurlijk zijn wij erbij met ons media team om de tocht te volgen. Zodat we keurig de richtlijnen van de overheid aan kunnen houden. Jullie kunnen via de social media kanalen live meekijken op bepaalde momenten en via de tracking kunnen jullie zien waar de boten zich bevinden. 

Trots zijn we erop dat maandag bij de start de volgende media aanwezig zullen zijn:

Radio1 Spraakmakers / Radio10 / Radio100% NL /  Hart van Nederland & we zullen live op het AD.nl te zien zijn! 

INSTAGRAM 

FACEBOOK

Download hier de app: Google play store of Apple App Store

Je kunt ook gewoon op je grote scherm meekijken, hier per dag de juiste links: 

Maandag 6 juli: Leeuwarden - Sloten + Fotoverslag van dag 1

Dinsdag 7 juli: Sloten - Workum + Fotoverslag van dag 2

Woensdag 8 juli: Workum - Franeker + Fotoverslag van dag 3

Donderdag 9 juli: Franeker - Dokkum + Fotoverslag van dag 4

Vrijdag 10 juli: Dokkum - Leeuwarden 

START IS 8.30 UIT BIRDAARD -> NAAR DOKKUM -> VERWACHTE FINISH IN LEEUWARDEN 15.00 UUR. 

 

Tijdens wedstrijden van de Young Solar Challenge worden deze boten normaal gesproken uitgedaagd om slechts 15 kilometer te varen. Nu zal dit ongeveer 220 kilometer in 5 dagen zijn Dus een echte uitdaging voor de drie teams.

In 2022 wil de Young Solar Challenge met meer dan 40 zonnebootteams de Elfstedentocht gaan varen. De data die deze tocht in juli oplevert zal gebruikt worden om te bepalen hoe en waarmee de echte tocht van 220 kilometer uitgevaren kan worden. Voor de teams wordt dit een onvergetelijke ervaring, en niet te vergeten een bewijs dat scholieren zo’n prestatie kunnen leveren.  

Dennis Carton - Projectdirecteur Young Solar Challenge: ‘De reden dat wij als organisatie dit een fantastisch idee vinden, is omdat het naadloos past in de Young Solar Challenge gedachte: “jeugd, samenwerking, uitdaging en prestatie”. Dit is ontstaan bij de jeugd en zij zoeken de samenwerking met ons op. De ‘empowerment’ die dit oplevert is fantastisch. Daar kunnen wij alleen maar achter staan.’

 Terug naar overzicht

04 July 2020