Grote vloot zonneboten varen langs alle Elfsteden en zijn weer gefinisht in Leeuwarden


Leeuwarden - Na 200 kilometer varen op zonne-energie langs alle Elfsteden zijn de maar liefst bijna veertig zonneboten weer terug in Leeuwarden. De finish van de eerste zonneboot Elfstedentocht voor de Young Solar klasse is een feit. De eerste prijs is uitgereikt aan het snelste team van Singelland Drachtster Lyceum uit Drachten. De snelste zonneboot in de Master klasse was Clafis Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden en in de Apprentice klasse kwam Sunflare Solar Boat Team uit Drachten als snelste team over de finish.

De jonge zonnebotenbouwers hebben de tocht van hun leven gehad. Degene die eerder mee hebben gedaan aan een wedstrijd van de Young Solar Challenge wisten alleen maar wat het was om een ‘endurance’ wedstrijd van maximaal een uur te varen. Daarom waren de Elfstedentocht etappes van hele andere orde. Hier kwam tactiek, kennis van de waterroute en het logistieke team op het land samen. Ondanks een kleine dip in het weerbeeld op vrijdag 24 juni, kon met een uitgestelde start toch gefinisht worden en konden de teams niet klagen want de overige dagen waren grotendeels zonnig. De race was tot het einde spannend voor de teams, dat was wel te zien in de totale eind tijden. De 14-jarige Cas van de Maritieme Academy Harlingen zei het mooi in Leeuwarden: “Dat Elfstedentocht Kruisje ga je zeker niet nog een keer zo snel halen, dus dat kruisje blijft om mijn nek hangen!”
 
 
Top drie - Young Solar Klasse
Totale tijd
1
SINGELLAND DRACHTSTER LYCEUM, DRACHTEN
14:08:42
2
LEEUWARDER LYCEUM, LEEUWARDEN
14:09:54
3
STELLINGWERF COLLEGE, OOSTERWOLDE
14:11:19
 
 
Jonge techneuten in de Young Solar Klasse
Het bijzondere aan deze manier van Elfstedentocht varen blijft het feit dat alle teams vanaf januari hun eigen boot hebben gemaakt die op zonne-energie vaart. Van het houtpakket in elkaar zetten, tot die eerste streep verf, alles is zelf gedaan. Als kroon op hun harde werken, is dan The Ultimate Solar Boat Challenge een cadeau. Het teamwork en betrokkenheid is te merken geweest de afgelopen wedstrijd dagen, op het water was zeker een goede competitie, maar tijdens het klussen op de ‘paddock’ werd er tussen alle teams samengewerkt. 
Wethouder Abel Reitsma van de Gemeente Leeuwarden was aanwezig bij de prijsuitreiking in Leeuwarden en was trots dat er zo’n grote groep jonge techneuten de Elfstedentocht hebben kunnen beleven en als een team moesten samenwerken om weer te finishen in Leeuwarden. Die sfeer was goed te merken tijdens de fotomomenten met de winnende teams. 
 
Apprentice en Master Klasse
Naast de Young Solar klasse sloten de laatste drie dagen de twee andere klassen bestaande uit (jong)volwassenen met een technische achtergrond aan. Ook zij hebben hun eigen zonneboten gebouwd en konden laten zien aan de middelbare scholieren hoe het is om met die technische achtergrond een stap hoger in het zonnebootracen terecht te komen. 
Gerard van de Schaar, Clafis Victron Energy: “Machtig om de Elfstedentocht te varen, lange races komen aan op tactiek en met het hele team ben je keihard aan het werk. Mooi om de nieuwe aanwas van de jeugd te zien in de Young Solar Klasse. Belangrijk voor de toekomst!”
 
 
Top drie - Apprentice Klasse
Totale tijd
1
SUNFLARE SOLAR TEAM, DRACHTEN
11:17:29
2
WHISPERPOWER SOLAR TEAM, DRACHTEN
13:43:09
3
SPECTRUM SOLAR TEAM, SNEEK
14:20:14

 

 
Top Twee - Master Klasse
Totale tijd
1
CLAFIS VICTRON ENERGY SOLAR BOAT TEAM, LEEUWARDEN
9:21:09
2
DUTCH SOLAR BOAT TEAM, LEEUWARDEN
13:06:19
 
 
 Terug naar overzicht

26 June 2022