The Ultimate Solar Boat Challenge 2022 | Weekend 1


Het is ze gelukt, de jonge zonneboot bouwers hebben de eerste twee etappes van de Elfstedentocht dit weekend volbracht.

Etappe Leeuwarden - Sloten
Vrijdag 10 juni zijn de teams gestart in Leeuwarden. De snelste hardlopers van het team konden eerst hun snelste 2.1km neerzetten. Net als met de schaatselfstedentocht moest er eerst ‘gekluund’ worden. Zodra de hardloper de boot aan kon tikken in de Swettehaven mocht de schipper gaan varen. In een mooie lange slinger voeren de zonneboten de stad uit richting Sneek. De fotomomenten waren natuurlijk bij de Waterpoort en daar is ook gretig gebruik van gemaakt door iedereen. Al snel erna is dan de tweede stad van die eerste etappe, IJlst. De tweede stempel voor deze eerste etappe is ook verdiend.
Helaas door de hoge golfslag op het Slotermeer zijn ze in Woudsend uit het water gegaan. De sfeer zat er goed in bij de teams, de hele dag was er een gezonde spanning. Naast een paar technische problemen, zijn er gelukkig geen gekke dingen gebeurt.
De twee teams van het Da Vinci College en het Lodwijk College hebben helaas de eerste etappe niet kunnen afmaken. Rond Sneek waren zij al gestopt. 

Top 3 Uitslag etappe 1

πŸ₯‡ Drachtster Lyceum

πŸ₯ˆ Leeuwarder Lyceum

πŸ₯‰ Baanderheren College

Totale Uitslag Etappe Leeuwarden - Sloten

Facebook Album Registratie Dag
Facebook Album Etappe 1

TUSBC Journaal
Een grote wens voor ons als organisatie was om een heus journaal te hebben. Om 19:00 uur was het dan ook tijd voor het eerste Youtube TUSBC Journaal gepresenteerd door Joey Hereman. Met mooie verhalen en interviews is dit een goed geslaagde show geworden!

Ze zijn hier te bekijken: www.tusbc.net

Jonge techneuten
Het bijzondere aan deze manier van Elfstedentocht varen blijft het feit dat alle teams vanaf januari hun eigen boot hebben gemaakt die op zonne-energie vaart. Van het houtpakket in elkaar zetten, tot die eerste streep verf, alles is zelf gedaan. Als kroon op hun harde werken, is dan The Ultimate Solar Boat Challenge een cadeau. 
Het teamwork en betrokkenheid is te merken geweest afgelopen dagen, op het water was zeker een goede competitie, maar tijdens het klussen op de ‘paddock’ wordt er tussen alle teams samengewerkt. 

Ontwikkeling
Ieder team heeft dezelfde boot, de zogenaamde eenheidsklasse. Dus daar mag niets aan veranderd worden. Het ene team richt zich op de telemetrie; de teams die dit hebben, herken je vaak aan het feit dat er een laptop op een grasveld aan de waterkant openstaat. Er wordt druk gecommuniceerd met de schipper, net als in de Formula E race teams wordt er gerekend en kan er op deze manier tactisch gevaren worden. Ook zijn er teams die zorgen dat ze hun beste stuurman in de boot hebben zitten. Want stuurmanskunst is vereist! 

Etappe Sloten - Workum
Na een goede nacht op de camping in Sloten, waren veel teams alweer vroeg wakker om het eerste zonlicht op de zonnepanelen te laten schijnen. Zorgen dat de accu’s zo vol mogelijk zijn bij aanvang van de start.
De start was in de luwte van de stad, wedstrijdleider Dennis Carton had al wel een check gedaan op het Slotermeer om de omstandigheden te bekijken. Vanwege de golfslag, werd er nadat iedereen één voor één over de start was gegaan in colonne verder gevaren tot in Balk. Waar de boten weer mochten racen, nu was inhalen in Balk vanwege de smalle vaart bijna onmogelijk, dus ook daar kwamen de boten nog mooi achter elkaar aan.
De Luts, kon niet mooier zijn, de begroeide bomen, de rust om uiteindelijk uit te komen op de Wyldemerk de hoek om richting De Morra. Waar de wind vol op de neus van de boten aanstevende. Onstuimige beelden, spannend voor de schipper en organisatie. Maar liefst 6 teams zijn niet over de finish gegekomen. Het blijkt maar dat het niet een eenvoudige tocht is. We hopen dat het Griftland College, Roelof van Echten College, Lodewijk College, Haags Montessori Lyceum en het d'Oultremont College alles op de rit krijgt voor de laatste drie dagen!  

Nadat iedereen was gefinisht, kon ieder team haar eigen weg gaan. Vanwege teveel logistieke bewegingen had de organisatie ervoor gekozen om niet een prijsuitreiking te doen. Natuurlijk worden de winnende teams van deze etappe op 22 juni ’s avonds in het zonnetje gezet voorafgaand bij het palaver in Weidum. In Weidum, nabij Leeuwarden zullen we namelijk verblijven tijdens het tweede traject van The Ultimate Solar Boat Challenge. Dan sluiten ook de Apprentice & Master Klasse aan. Zij varen de 200 kilometer in drie etappes uit, waarbij de Young Solar Klasse hun resterende kilometers ook in drie dagen gaan varen. Op 25 juni zullen de teams elkaar ergens op de Dokkumer Ee weer zien en samen over de finish gaan bij de Grote Wielen te Leeuwarden. 

Top 3 Uitslag etappe 2

πŸ₯‡ Leeuwarder Lyceum

πŸ₯ˆ Spinoza Lyceum

πŸ₯‰ Ichthus Lyceum

Totale Uitslag Etappe Sloten - Workum
 

Top 3 Overall ranking na 2 etappes

πŸ₯‡ Drachtster Lyceum

πŸ₯ˆ Ichthus Lyceum

πŸ₯‰ Leeuwarder Lyceum

Overall Ranking na twee etappes

Facebook Album Dag 2

 Terug naar overzicht

12 June 2022